sâmbătă, 10 martie 2018

Recenzie literară: Mințile lui Billy Milligan de Daniel Keyes (1981)

După ce am citit Flori pentru Algernon, mi-am zis că e musai să mai citesc cărți semnate de Daniel Keyes și așa am ajuns la volumul de față, Mințile lui Billy Milligan, apărut la editura Art în colecția YoungArt.
William Stanley Milligan a fost o senzație în presa statului Ohio din anii 70 ai secolului trecut, cunoscut pentru procesul împotriva sa. El a fost învinuit pentru trei violuri, iar avocații acestuia au afirmat că Milligan este instabil psihic, deci nu poate fi responsabil pentru acțiunile sale. Cazul Milligan este primul din istoria Statelor Unite când acuzatul este declarat și apărat ca fiind un individ cu personalități multiple, această afecțiune fiind cunoscută mai târziu ca tulburare de identitate disociativă .
Pe tot parcursul acestei cărți, naratorul urmărește viața lui Billy Milligan și încearcă să aducă în fața cititorului copilăria acestuia, adolescența, perioada de tratament și evenimentele ce-l aduc în fața justiției. Astfel, am aflat că Billy, un copil cuminte și sensibil, suferă din cauza morții tatălui său, Johnny Morrison. Mai târziu, mama băiatului se recăsătorește, iar Billy ajunge să fie abuzat sexual de către tatăl său vitreg, Chalmer Milligan, iar odată cu această traumă, personalitatea sa „se sparge”,  iar Billy devine omul pe care-l cunoaște cititorul. Deși pe parcursul vieții sale este considerat un copil cu un ușor retard mintal, apoi tratat pentru schizofrenie, un adolescent ciudat și mai apoi, un adult violent, Billy afirmă că are mai multe personalități, iar psihiatrul David Caul reușește să descopere că tânărul are, pe lângă cele zece personalități „cunoscute” de alții, încă treisprezece, „nedorite”.
Cel mai mult mi-a plăcut cum autorul reușește să portretizeze fiecare personalitate în parte, să arate când și unde a apărut personalitatea x sau y, ce au făcut și ce urmări au avut acțiunile fiecăruia. Astfel, doctorii care au acceptat ideea de personalitate multiplă, au avut ocazia să cunoască cele zece fețe ale lui Billy Milligan, iar unii, chiar și pe celelalte treisprezece. Astfel, două personalități dețin controlul în interiorul minții acestui om: Arthur, un englez inteligent și sofisticat, interesat de hematologie, și Ragen, un individ puternic, care afirmă că este iugoslav. Pe când Arthur controlează cine poate să ocupe „punctul” - o dâră luminoasă, pe care dacă stă una dintre personalități, are control asupra corpului, comunică cu cei din jur și acționează în voie, Ragen intervine atunci când există un pericol pentru întreaga „familie”; el este cel ce apare atunci când Billy este într-o situație critică. Alte personalități, precum sunt Allen, manipulatorul, Tommy, artistul, Adalana, o lesbiană de 19 ani care are grijă de ceilalți, apar destul de des, atunci când trebuie să interacționeze cu oamenii mai apropiați - familia sau colegii de muncă.  Alte personalități cunoscute sunt Danny, căruia îi este frică de oameni, David, cel care este rezistent la durere și apare pe „punct” atunci când este cazul, Christene și Christopher - sunt copii și apariția lor pe „punct” este riguros controlată de adulți. Totuși, Arthur nu poate controla pe deplin ceilalți membri ai familiei. Din această cauză, în timpul vieții a declarat mai multe personalități drept fiind „nedorite”, despre care nu s-a știut mult timp. Astfel, în Milligan mai există Phil și Kevin, infractori, April - o tânără ce-l îndemna pe Ragen să-l omoare pe tatăl vitreg a lui Billy, Martin, un snob care vrea să dețină ceva fără a depune vreun efort și alte personalități, care din motive mai serioase sau mai puțin nu sunt lăsate să ocupe „punctul”.
Mințile lui Billy Milligan este o carte ușor de citit, dă impresia unui documentar. E scrisă foarte bine, astfel încât este dificil să privești toate personalitățile ca fiind un singur individ. Autorul reușește să le diferențieze foarte bine, astfel încât lectura dă impresia a unui roman cu cel puțin 24 de personaje diferite, deși la fiecare pas este menționat faptul că totul este despre un singur om. Mai există un individ în mintea lui Billy, o figură importantă, dar despre care se află foarte târziu...
Modul în care autorul îl prezintă pe Billy Milligan îl face un individ simpatic. Toate personalitățile sale sunt pasionate de pictură, deși fiecare are propriul stil. Billy este un tânăr traumatizat, naiv și înfricoșat de viitor. Toată viața a suferit din cauza personalităților sale și până la doctorul Caul, a renunțat să mai vadă un viitor pentru el.
Din acest punct de vedere, mi-a plăcut mult de tânăr, lăsând la o parte celelalte personalități. Dintre acestea, Ragen mi s-a părut interesant, iar felul în care personalitățile interacționează între ele și cu cei din jur, cum iau decizii și cum unul suportă consecințele acțiunilor celuilalt, a făcut această lectură antrenantă, ușor de urmărit, uneori destul de teatrală.
Finalul cărții m-a înemnat să caut mai multe informații despre Milligan și ce s-a întâmplat cu acesta după ce a fost scrisă cartea. Diagnosticul lui Billy este unul interesant, te fascinează și te îndeamnă să-l studiezi. Recomand această carte pentru felul succint în care sunt prezentate evenimentele, descrierile personalităților și impactul acestui caz asupra comunității.

2 comentarii:

  1. Nu am citit cartea, dar am auzit extrem de multe despre ea. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci pentru apreciere! Să o citești dacă faci rost de ea, este faină ;)

      Ștergere