sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Cele mai dezamăgitoare cărți citite în 2018

Salutare!
Dacă în prima zi a acestui an v-am vorbit despre cele mai bune cărți pe care le-am citit în 2018 (destul de multe la număr, de altfel), am decis să vă împărtășesc și lista cu cele mai dezamăgitoare cărți citite anul trecut.


Nu s-ar fi potrivit titlul de cele mai proaste cărți, pentru că nu toate au fost în această categorie. Din fericire, față de 2017, am avut mai puține volume ce nu mi-au plăcut deloc - mai exact, cinci, așa că în continuare vă prezint top cinci cărți citite în 2018 ce nu mi-au plăcut. Ordinea este cronologică.

Diana cu vanilie de Diana Sorescu - ori aveam eu mari așteptări de la carte, ori conținutul acesteia nu poate fi numit eseu/proză scurtă. Volumul reprezintă o culegere de articole de pe blogul scriitoarei, despre care nu știam că a murit tragic la o vârstă fragedă. Postările sunt despre prietenie, iubire, dezamăgire și tot ce ține de blogurile timpurii, personale din blogosfera românească.


Femeia cu buchetul de flori și alte povestiri de Mo Yan - un volum de proză scurtă care nu mi-a plăcut deloc. Nici stilul, nici firul narativ; totul a fost mult prea criptic, iar lipsa unui final d fiecare dată m-a îndepărtat de acest scriitor. Cu siguranță nu voi mai fi tentată să citesc ceva semnat de Mo Yan.


Dincolo de portocali de Ioana Bâldea Constantinescu - când am început să citesc cartea, mă așteptam la altceva. A început bine, dar multitudinea de fire narative și personaje participante la acțiune m-au bulversat. Nu am reușit să mă atașez de niciun personaj și nici povestea nu mi-a plăcut, totul e mult prea încurcat în acest roman.


Dragonul Maiestății Sale de Naomi Novik. Am fost foarte încântată atunci când am făcut rost de primele trei volume din seria Temeraire. Aveam așteptări de la Naomi Novik, am citit doar recenzii bune, însă când am ajuns să citesc volumul, mi s-a părut greoi. L-am citit destul de lent, acțiunea mi s-a părut tărăgănată, iar de personaje nu am reușit să mă atașez - păreau bine reprezentate, dar parcă le lipsea ceva. Am decis să nu mai continui seria.


Milk and Honey de Rupi Kaur - este cartea pe care o decernez cu titlul de cea mai proastă carte citită în 2018. Îmi place poezia, dar atunci când aceasta se rezumă la câteva propoziții simple, scrise cu multe spații între ele... ei bine, eu nu pot numi asta poezie. Volumul semnat de Rupi Kaur mi-a atras atenția datorită numeroaselor recenzii pozitive, dar pentru mine, lectura acestuia a fost un chin. Poeta, dacă se poate numi așa, vorbește despre suferință, pierdere, singurătate, abuz, însă într-o formă atât de simplistă și lipsită de emoție, încât îmi venea să arunc cu volumul cât colo. M-a deranajt și modul în care erau scrise poeziile - lipsa rimei, a majusculelor la fiecare vers nou, poeziile având această formă:

Gândurile mele sunt
ca niște
păsări care
zboară pe cer
iar eu
Sufăr.

„Poezia” de sus am inventat-o eu acum (fără majusculă la fiecare rând, am respectat tiparul), dar cam asta e esența volumului Milk and Honey. Au fost câteva poezii care mi-au plăcut, dar mult prea puține pentru a ridica acest volum pe podiumul pe care, cumva, a ajuns.
Acestea sunt cărțile care m-au dezamăgit sau care nu mi-au plăcut deloc. Eu zic că am ieșit bine pentru 2018, nu au fost chiar așa de multe. Acestea fiind spuse, voi ce cărți dezamăgitoare ați citit anul trecut? De ce nu v-au plăcut?

4 comentarii:

  1. Nu am citit nici una dintre cărțile menționate de tine în acest articol, dar am auzit vorbindu-se în repetate rânduri despre Milk and honey. Eu nu sunt fan poezii și nici nu am reușit să înțeleg de unde atâtea cuvinte de laudă la adresa acestor tipuri de versuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu știu, dar mie-mi plac poeziile care te fac să simți ceva, să fii empatic cu eul liric, iar o adunătură de propoziții aruncate în față nu reprezintă, pentru mine, poezie.

      Ștergere
  2. Diana cu vanilie voiam sa citesc și eu, dar am mai auzit ca nu ar fi mare lucru de capul ei iar de Milk and Honey am auzit prea multe bune. Zici ca lumea e setată sa zica ca îi place, chiar daca nu e asa. Oricum mie nu îmi place poezia. Eu am citit un pic dar nu mi-a plăcut În mers de rac de Gunter Grass, Lumea de orez a fost o carte prea violenta și acum mai recent m-a dezamăgit Proba mierii de Salwa al Neimi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că asta cu Milk and Honey face parte din categoria volumelor care nu sunt cine știe ce, dar din considerente gen „nu vreau să par sexist/rasist/vreau să fiu politically correct” lumea le aclamă.

    RăspundețiȘtergere