sâmbătă, 9 iulie 2022

O noapte

 - Spune-mi, câte mii de clipe au trebuit să treacă pentru a-ți da seama cine sunt?

Făptura mă privește cu ochii ei minusculi, care aproape că se pierd pe fața ei de culoarea nopților reci. Fac un pas în spate și calc pe un șobolan ce mă mușcă înainte să dispară. Cizma mea, plină de noroi, poartă urmele unor dinți ascuțiți, doldora de boli. 

Din colțul în care s-a aciuat, creatura mă urmărește, dar nu mai spune nimic. Gura îi ajunge până la urechile mari, ireale, care, dacă nu ar fi ochii ei cât două gămălii de ace, ar da-o de gol.

Nu e om; nu e ce a fost odată. Poate că, într-o viață despre care nu-și mai amintește, a fost o tânără aristocrată ce nu a avut o grijă pe lumea asta. Poate a fost fiica spălătoresei de la colț. Poate a fost cerșetoarea pe care o găseam uneori sub un felinar pe care nu-l aprindea nimeni în nopțile pline de ceață.

- Taci, nenorocitule, șuieră ea, iar vocea îi sună cumva… cunoscută.

Dar le știu șiretlicurile. Privirile lor agere, care sapă în adâncul sufletului victimei, scoțând la iveală amintiri bine păzite, amintiri care ar trebui să moară odată cu aparținătorul, așa că nu-i răspund, privind-o țintă, întinzându-mi biciul în direcția ei.

Nici măcar nu se clintește și o respect pentru asta. Biciul, mânerul căruia fumegă, acoperit de o pâclă groasă, portocalie, mai are puțin și ia foc. Orice creatură din nopțile blestemate din Sonenmoore îmi știe numele, îmi știe biciul, îmi știe sunetul pașilor pe caldarâmul ud. Imobilitatea ei mă face să mă întreb, doar o clipă, dacă și-a pierdut complet capacitatea de a distinge oamenii de umbrele din lumea în care trăiește acum. Dar creatura nu-mi oferă posibilitatea să o întreb.

- Într-o zi, Străjerule, nu doar inima ta va ști, ci și mintea. Poate atunci, într-un viitor îndepărtat, vei înțelege ce te oprește să mă distrugi, așa cum ai fi făcut-o demult cu oricare alta dintre suratele mele.

- Cine ești? Nu mă abțin.

Noaptea dintre ani, plină de magie neagră ce acoperă și sugrumă orașul, mă dezechilibrează. Focul din arma mea pârâie în ceața ce încearcă să-l stingă.

Creatura clatină ușor din cap.

- Cea care te așteaptă.

Vocea ei, o șoaptă în vânt. O urmă a ceva ce era acum o clipă lipit de un gard vechi, plin de cuie ruginite.

A dispărut.

2 comentarii:

  1. Elena, mi se pare superbă. Nu sunt deloc generoasă cu laudele, mai ales la adresa fragmentelor. Acest fragment însă mă face să vreau mai mult, să vreau toată povestea. Mi-a dat un sentiment de iele, dacă vrei, oricum, ceva străvechi inspirat din folclor (clar habar nu am din câteva rânduri la ce fel de ființă te referi). Îmi place ffffffffff mult că scrii corect gramatical, cu virgule, cu tot ce trebuie. Asta pentru mine dă un punct în plus cărții. Ce să mai, Baftă! Și abia aștept să pun mâna pe ea. Și da, am rămas datoare cu cititul primei tale cărți, dar încă lucrez la a-mi crea un obicei de a citi zilnic. O să ajung și acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți place! Voi anunța când voi publica volumul, mai e timp până atunci.
      Aștept impresiile tale despre primele mele cărți când ajungi la ele :)
      O săptămână ușoară să ai!

      Ștergere