sâmbătă, 21 iulie 2018

Recenzie literară: La miezul nopții va cădea o stea de Theodor Constantin (1957)

Cel de-al Doilea Război Mondial. Dintr-un comandament dispar oameni de la echipa de cifrat, astfel încât conducerea armatei române decide să infiltreze un agent pentru a descoperi cine este agentul hitlerist din comandament. Mihai Ulea este cel care trebuie să dezlege misterul și să preîntâmpine alte evenimente neplăcute.
La miezul nopții va cădea o stea de Theodor Constantin este un roman pe care nu mă așteptam să-l îndrăgesc atât de mult. Peripețiile soldatului Mihai Ulea, disparițiile misterioase, dar și modul în care sunt construite personajele și narațiunea îl fac un veritabil roman de spionaj, bine închegat și foarte antrenant.
În afară de Ulea, un militar isteț și ușor de înțeles, alte personaje memorabile ce apar sunt Barbu, un individ ce duce o luptă interioară foarte aprigă, reprezentativă pentru firul narativ al romanului,  aparent nefiind implicat în nimic din ceea ce se întâmplă în jur. Un alt personaj este Niculaie Tălâmbu - băiatul bun la toate, cu un nume bine ales pentru personalitatea sa. Niculaie are o evoluție destul de interesantă pe parcursul romanului și este reprezentat prin perspectiva personajelor ce-l înconjoară. 
Romanul La miezul nopții va cădea o stea este o lectură antrenantă, plină de umor și mister, o reprezentare a vieții soldaților români dintr-o altă perspectivă - a echipei ce se afla în spatele frontului și ce rol avea de îndeplinit. Mi-a plăcut mult episodul cu mutarea sediului echipei de cifrat la castel - o fostă casă boierească, unde cititorul are ocazia să întâlnească personaje destul de interesante, care au un cuvânt de spus în acțiune.
Mi-a plăcut atât de mult cartea, încât îmi doream să nu se mai termine. Întrecerea dintre Mihai Ulea și agentul hitlerist, care părea de fiecare dată cu un pas în față, acțiunea antrenantă și dialogurile pline de culoare și umor dintre personaje au făcut din romanul lui Theodor Constantin o adevărată comoară.
Dacă vă plac romanele polițiste și vă interesează viața românilor din anii 40 din secolul trecut, La miezul nopții va cădea o stea este un titlu ce merită citit.

2 comentarii:

  1. O carte extra ordinara, dar mia plăcut și filmul mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păcat că nu e mai cunoscută cartea asta! Nu știam că are și o ecranizare, mulțumesc, mă uit!

      Ștergere